Asia

Thailändsk mat & recept

Oavsett om du är kreativ, vill spara pengar eller bara är sugen på thailändsk mat, så har du kommit till rätt plats! Du har kanske redan provat att laga thaimat hemma, men det var något som saknades? En krydda? Eller grönsak? Hemmagjord thaimat behöver inte vara svårt eller bli en besvikelse, så länge man har de rätta ingredienserna att arbeta med. Här hittar du allt om thailändsk mat, recept och ingredienser.

Det finns inte så många butiker, varken fysiska eller online, som erbjuder riktig thailändska livsmedel. 

Thailändska recept

När du väl har bestämt dig för att göra hemmagjord thaimat, så kan det vara en utmaning att välja vilken av de många goda rätterna man skall laga. Varför inte titta på menyn på din thailändska favoritrestaurang? Men om du känner dig modig, kan du laga något nytt och spännande som inte finns på menyn! Här ser du några thailändska recept.

Pad thai

Padthai-sås

Tillagning:

Börja med att koka nudlarna. Koktid kan variera beroende på varumärke men ca 4–5 min. De ska gärna vara lite fasta i konsistensen. Skölj därefter av i kallt vatten och använd en sil för att vattnet ska rinna av i några minuter.

Hetta upp olja i en wok och stek kycklingen i några minuter innan du lägger i ägg och steker dessa ihop. När kycklingen är genomstekt kan du hälla i nudlarna och steka med dem i någon minut.

Häll över alla såserna och purjolök i woken och stek tillsammans tills allt blir genomvarmt.

Garnera med limeklyftor, böngroddar, chilipulver och hackade jordnötter.

Larb Gai

Thaisallad med kyckling och jordnötter.

Tillagning:

Ta fram en stekpanna och börja rosta riset på medelvärme utan någon olja tills riset har fått gyllene färg. Ställ åt sidan och låt svalna.

Ta fram en ny stekpanna och stek kycklingsfärs i olja på medelvärme. Rör om under tiden och låt färsen bli tillagad men den ska inte få någon färg.

Ta bort stekpannan från värmen. Tillsätt fisksås, socker och chili. Pressa i limesaft och riv ner limeskal.

Skiva schalottenlök och blanda ner i kycklingen och blanda även i det rostade riset.

Hacka salladslök, koriander och mynta. Blanda i det med resten.

Servera kycklingfräset i ett salladsblad och ris. Toppa med hackade jordnötter och koriander. Det är även gott att ha lite extra mynta på och en limeklyfta vid sidan av

Tom Yam-soppa

Tillagning:

Skär svamp i skivor.

Skala och hacka schalottenlöken, citrongräs. Riv limeskal.

Koka upp buljongen i en gryta. Häll i svampen, chilifrukt, citrongräs och limeblad och låt sjuda i ca 5 min. Du kan eventuellt även ha i galangalrot (ingefära går lika bra).

Tillsätt räkor, limejuice och limeskal, fisksås och sweet chilisås och koka upp. Det ska inte koka länge då räkorna lätt kan bli sega. Dra bort grytan från plattan så fårt det har kokat upp.

Garnera gärna med koriander.

Behöver du mer inspiration? Utforska fler spännande thailändska recept på ICA.se .  

Thaimat-ingredienser

Thaimat har många olika smaker med fantastiska blandningar av sött, surt, salt och beskt. För många kan det vara en del nya och okända thaimat-ingredienser. Det verkar kanske skrämmande, men med dessa ingredienser blir det lekande lätt att följa thailändska recept.

10 viktiga ingredienser i thaimat

1. Fisksås
En central beståndsdel i thailändsk mat. En sås tillagad av saltad och fermenterad ansjovis eller krill.

 

2. Kokosmjölk
En av många klassiska ingredienser i thaimat – helt enkelt ett ”måste” för thaicurryrätter!

 

3. Vinäger
Tillför syra till dressingar och dipsåser. Cidervinäger är en bra ersättning.

 

4. Ris
Jasminris är normen i Thailand, medan klibbigt eller glutinöst ris, som man äter med händerna, är vanligast i norra och nordöstra Thailand.

 

5. Chili
Kryddan i thaimat kommer från färsk eller torkad chili, vanligtvis cayennepeppar eller bird’s eye-chili (även kallad thai-chili), där den sistnämnda lätt kan bli för stark för skandinaviska smaklökar.

6. Lime
För en antydan till syrliga toner används limejuice, men även limeblad i thailändsk matlagning. Limebladen har en lite mer citrusaktig och blommig arom.


7. Currypasta
Relativt lätt att hitta i stora matbutiker, både grön och röd. Om du känner dig produktiv kan du även laga din egen currypasta från grunden, med antingen färsk eller torkad chili.


8. Svartpeppar
Visste du att thailändarna använde pepparkorn i maten innan chilin introducerades på 1600-talet?


9. Färska örter
Basilika, helig basilika (ocimum tenuiflorum), korianderrot och koriander, lagerblad och pandanblad är några av de viktigaste örterna som ingår i thailändska recept.


10. Schalottenlök och vitlök
Vitlök skärs upp och fräses i olja för att tillföra mer smak, och schalottenlök används ofta som garnering eller som ett krispigt (knaprigt) tillbehör i grönsakssalsa eller sallader.

Thailändska frukter

Om du någon gång har varit i Thailand, så kommer du säkert ihåg att du har sett färgsprakande thailändska frukter. Landets tropiska klimat, med sin värme och fuktighet, gör det optimalt för att odla nästan alla sorters frukter. Till och med i de nordliga delarna av landet där klimatet är lite mer tempererat.

5 typiska thailändska frukter

  1. Mangostan
  2. Drakfrukt
  3. Jackfrukt
  4. Durian
  5. Tamarind

Trots att landet är känt för sina läckra färska frukter, så är det även lätt att hitta torkade thaifrukter. 

Thailändska grönsaker

Landet är inte bara känt för frukter. Thailändska grönsaker är lika exotiska och viktiga för thailändsk mat, recept och generellt sett deras matkultur. Dessa grönsaker är naturligtvis svåra att hitta i västerlandet, förutom aubergine, ingefära, gurka och sötpotatis, för att nämna några. 

5 typiska thailändska grönsaker

  1. Papeda/kafirlime
  2. Vattenspenat
  3. Lagerblad
  4. Pandanblad
  5. Bambuskott

Frågor och svar om thailändsk matkultur

Vad äter man i Thailand?

En vanlig thailändsk frukost kan vara risgrynsgröt, som är ganska lik den västerländska gröten, men med ingefära, salladslök, ägg och till och med kött, omelett över ris eller söt kokosrispannkaka, s.k. khanom krok. Middagen i Thailand är inte så svår att föreställa sig, härliga curryrätter, vegetariska rätter, nudlar och soppor. Alla våra favoritmåltider till middag, varje dag! Till dessert är det vanligt med frukt, exempelvis klibbigt ris med mango. Thailand har även spännande drycker och snacks med exotiska smaker. Tycker du om te så kommer du säkert att gilla thailändska snacks och dryck.

Det finns alltså inget facit för vad man äter i till de olika måltiderna i Thailand, men det är många som använder sig av det stora urvalet i de lokala matstånden. Du kan läsa mer om thailändsk matkultur här.

 

Vilken thaimat är nyttigast?

Thailändsk mat och recept sätter fokus på grönsakerna, och anses generellt som ganska hälsosamma. Äggnudlar är lätta och glutenfria, fisk ångkokas ofta och soppor av buljong är populära. Däremot bör man passa sig för de söta ingredienserna i middagsrätterna. Som tidigare nämnt utmärker sig den thailändska smakprofilen för en blandning av sött, surt, salt och beskt, där det kan gå åt mycket socker för att uppnå den söta smaken. Som med all mat bör man också se upp för friterade rätter och äta det med måtta.

Tom Yum-soppa är bland andra en ganska nyttig rätt eftersom den är tillagad av kryddig buljong med räkor och mycket grönsaker. Soppan kan anpassas genom att utesluta kokosmjölken om man vill ha en lättare variant.