Asia

Hemförsäkring utomlands

På resande fot kan det vara bra att veta du har en giltig hemförsäkring utomlands. Hemförsäkringens reseskydd räcker långt – i upp till 45 dagar och täcker det mesta som du kan råka ut för. Ska du vara borta längre – eller om du ska göra riskfyllda aktiviteter – kan du behöva skaffa ett resetillägg eller en separat reseförsäkring.

En hemförsäkring kan kosta ungefär 2 000 kronor per år och ger dig ett bra skydd, som både täcker det du kan råka ut för hemma och när du är på resande fot. Tänk på att du behöver ha en trafikförsäkring om du ska ta med dig bilen utomlands, och att det kan krävas ett Grönt kort för vissa länder.

Försäkring vid utlandsresa

Att ha en giltig försäkring vid utlandsresa är nästan nödvändigt. Har du ingen försäkring kan du till exempel ha svårt att få vård om du blir sjuk eller skadad. En reseförsäkring kan ingå via ditt bankkort och har du en hemförsäkring ingår det alltid en reseförsäkring. Hemförsäkringens skydd räcker för kortare resor och täcker bland annat olyckor och sjukdomar, överfall och stöld, evakuering vid krislägen och problem vid flygförseningar.

När behövs resetillägg eller en reseförsäkring?

Ska du vara bortrest mer än 45 dagar behöver du en särskild reseförsäkring. I en reseförsäkring kan du också få ett extra skydd vid riskfyllda aktiviteter, om du till exempel ska klättra i berg, dyka med tub eller åka skidor offpist. Det ingår normalt inte i en hemförsäkrings reseskydd. Det kan vara möjligt att köpa ett resetillägg till din hemförsäkring, som då motsvarar en separat reseförsäkring. Matnyttig information om vad som gäller för din hemförsäkring utomlands finns hos WaterCircles – ett försäkringsbolag som bryr sig lite extra om både sin kunder och om miljön så att du kan resa med gott samvete.

Reseförsäkring – bevis

För att du ska kunna använda dig av din reseförsäkring när du är iväg behöver du ha med dig ett bevis. Med ett resebevis kan du se vart det är du ska vända dig om du behöver vård, och du kan få information om vad som ingår i försäkringen på just din resa. Med en reseförsäkring får du ett heltäckande skydd som täcker det mesta du kan råka ut för när du är iväg, men detaljerna kan skilja sig åt mellan olika bolag.

Omfattande hemförsäkring

De flesta skaffar en hemförsäkring för att vara skyddade om de skulle råka ut för brand, inbrott eller annat som kan hända i hemmet. Att ha en hemförsäkring av de anledningarna är väldigt bra – så att du inte riskerar att bli utan bostad. Men en hemförsäkring skyddar även dig mot en hel del andra saker.

För dig som ska resa är reseskyddet i hemförsäkring kanske det viktigaste. Den gör att du är skyddad vid resor upp till 45 dagar. Då kan du få vård om du blir sjuk eller skadad, och det ingår transport hem vid dödsfall. I vissa fall kan du få en ersättningsresa eller ersättning för förstörda semesterdagar om du behövt vara på sjukhus. Vid krig, naturkatastrofer eller andra krislägen kan du bli evakuerad. Råkar du ut för problem på grund av att flyg eller bagage försenats kan du ersättas.

Teckna hemförsäkring – så här gör du

När du ska teckna hemförsäkring är det bra att börja med att jämföra försäkringar från olika bolag. Det som är viktigt att titta på är hur mycket du behöver betala per månad och vad som ingår, till exempel vid resor. För att teckna en hemförsäkring vänder du dig till det försäkringsbolag som du tycker passar dig bäst. Har du några frågor kan du kontakta deras kundtjänst, annars brukar det gå bra att teckna försäkringen själv via ett webbformulär där du fyller i uppgifter om dig själv och din bostad. Efter det får du en bekräftelse på att du har tecknat försäkringen. WaterCircles hemförsäkring är en av flera som täcker dig och allt du bryr dig om – hemma och på resan. Du kan jämföra fler försäkringar hos Konsumenternas försäkringsbyrå.

Vad kostar en hemförsäkring?

En normal hemförsäkring kostar runt 2 000 kronor per år, alltså strax över 150 kr per månad. Hur mycket din försäkring kostar beror på vad som ingår i den. En dyrare försäkring kan till exempel göra att din självrisk blir lägre, så att du slipper stå för lika mycket själv om du har råkat ut för något och ska få ersättning. Om en allriskförsäkring ingår höjs kostnaden, liksom om du har mycket lösöre du vill försäkra. Även var du bor och vilken boendeform det rör sig om påverkar kostnaden för din hemförsäkring.

Grönt kort för bil utomlands

Ett Grönt kort är ett intyg som visar att din bil har en trafikförsäkring. Det normala är att din vanliga trafikförsäkring gäller om du kör utomlands med din bil, vilket innebär att du i de flesta fall inte behöver ett grönt kort för bil utomlands. För vissa länder behöver du däremot ha med dig ett Grönt kort för att vara försäkrad. Har du inte det kan du hindras från att köra din bil i landet eller bli tvungen att köpa en försäkring vid gränsen.

Det normala är att din trafikförsäkring gäller även utomlands, och att inget särskilt krävs för att du ska kunna köra din bil i andra länder. Det finns dock undantag, där det krävs ett Grönt kort för att du ska få köra din bil.

Det finns vissa specialfall som påverkar i vilken omfattning försäkringen gäller. Det handlar då framför allt om fordon som används i yrkesutövning, som en buss eller lastbil. Ska du utomlands med den här sortens fordon är det bra om du kollar med ditt försäkringsbolag vad som gäller för din försäkring.

Hos WaterCircles kan du läsa mer om när du kan resa med bil utomlands.

 

Länder som kräver grönt kort för bil utomlands

Land

Kräver grönt kort

Registreringsbevis

Stöldskydd är rekommenderat

Albanien

 

Azerbajdzjan

 

Bosnien-Hercegovinia

Iran

 

Israel

Marocko

 

Moldavien

Montenegro

Nordmakedonien

Ryssland

Storbritannien

 

 

Tunisien

 

Turkiet

 

Ukraina

Vitryssland

Länder som inte kräver grönt kort vid bilresa i utlandet

Land

Grönt kort rekommenderat*

Registreringsbevis

Stöldskydd rekommenderat

Andorra

 

 

 

Belgien

 

 

 

Bulgarien

 

 

Cypern

 

 

 

Danmark

 

 

 

Estland

Finland

 

 

 

Frankrike

 

 

 

Grekland

 

 

 

Holland / Nederländerna

 

 

 

Irland

 

 

 

Island

 

 

 

Italien

 

 

Kroatien

 

 

Lettland

Lichtenstein

 

 

 

Litauen

Luxemburg

 

 

 

Malta

 

 

 

Norge

 

 

 

Polen

Portugal

 

 

 

Rumänien

 

 

Schweiz

 

 

 

Slovakien

 

 

Slovenien

 

 

Spanien

 

 

Sverige

 

 

 

Tjeckien

 

 

Tyskland

 

 

 

Ungern

 

 

Österrike

 

 

 

*Grönt kort är inget krav, men något som ändå rekommenderas vid inresa.

Beställa grönt kort

Det är ditt försäkringsbolag som kan utfärda Grönt kort, eftersom det är de som kan intyga att du har en trafikförsäkring för ditt fordon. Därför är det försäkringsbolaget du ska vända dig till för att få ett Grönt kort. Hur det går till kan skilja sig åt mellan olika bolag, men ofta kan du beställa det via en webbtjänst, där du loggar in och identifierar dig och sen enkelt kan klicka i att du vill ha ett Grönt kort hemskickat. Det kan också vara möjligt att kontakta försäkringsbolagets kundtjänst via chatt, mejl eller telefon för att få ett Grönt kort utfärdat.